Falsafah Kami   Mengenai 12 Meridian Purba

12 Meridian Purba

Kitab suci pertama China 黄帝内经 (Qanun Bahagian Dalam Maharaja Kuning), mengesahkan bahawa meridian badan kita berkait rapat dengan cara badan kita berfungsi secara dalaman dan luaran. Pada zaman dahulu, evolusi manusia mengamalkan kombinasi terapi yang berbeza adalah untuk bahagian badan yang berlainan (cth. akupunktur, mengikis, urut, bekam dan Qigong), untuk mengawal fungsi dan mengekalkan organ.

Akupuntur

Pembersihan
(gua sha)

Urutan
(Tui Na)

Bekam

Qi gong

Perubatan cina membahagikan meridian dalam tubuh manusia kepada beberapa peringkat mengikut urutan adalah, 12 meridian, 8 meridian yang menakjubkan, 14 meridian, dan 15 meridian yang berlainan, yang melalui pelbagai bahagian dalam badan.

12 meridian yang pertama ialah:

Setiap meridian mempunyai fungsi yang berbeza, jejak darah dan membekalkan tenaga kepada organ. Walaupun meridian tidak ketara, setengah abad yang lalu saintis telah membuktikan kewujudan meridian melalui peralatan pengesanan instrumen akustik-optik. Sebagai contoh, apabila menekan probe pada acupoint, ia akan menunjukkan tindak balas yang sangat besar, tetapi penanda yang kecil bukan pada acupoint.

Perubatan moden mengesahkan bahawa meridian adalah teras sistem kehidupan, sistem hubungan berstruktur jirim, tenaga dan maklumat yang bukan sahaja mempunyai fungsi mengalirkan Qi, darah dan menyampaikan nutrien serta menjadi pengantara yang menghantar maklumat antara sel badan manusia.